İTÜ yürütücülüğü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Alper AYDIN tarafından yapılacak olan “Efficient Compact Modular Thermal Energy Storage System – ECHO” Projesi HORIZON Europe Framework Programme - CL5-2022-D3-01: Sustainable, Secure and Competitive Energy Supply 2022 çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur. 17 ortaktan oluşan ve TRL 6-7 seviyesinde olan projenin toplam bütçesi 4 yıl için 7.1 milyon Euro olup, İTÜ bütçesi 303.816 Euro’dur.

Proje çalışmalarında Doç. Dr. Alper SARIOĞLAN (Kimya Mühendisliği Bölümü), Doç. Dr. Didem SALOĞLU DERTLİ (Afet Yönetimi Enstitüsü) ve Kim. Yük. Müh. Halil DERTLİ (Kimya Mühendisliği Bölümü) görev alacaktır ve proje kapsamında yüksek lisans/doktora öğrencileri istihdam edilecektir.

Söz konusu proje esnek, modüler, tak-çalıştır şeklinde çalışan sürdürülebilir bir termal enerji depolama sisteminin geliştirilmesini ve demo uygulamalarının yapılmasını içermektedir. “ECHO” projesinin üstünlüğü, yeni termal depolama malzemeleri ile gelişmiş yenilikçi reaktör ve depolama tasarımlarının birleştirilmesi sayesinde uzun süreli termal depolamanın sağlanması ve depolanan enerjinin dijital kontrol sistemleri kullanılarak enerji ihtiyacının yüksek olduğu zamanlarda hem ısıtma hem de soğutma amacıyla kullanılmasıdır. Bu doğrultuda, termal enerji depolama için Faz Değiştiren Malzemeler (Phase Change Materials – PCMs) ve Termokimyasal Malzemeler (Thermochemical Materials – TCMs) kullanılacaktır.